Look, swirl, smell, drink.

Last week my friend Philip (we both work at Jack´s in Hanover) went to visit Bene in Capetown. As bar staff and very sophisticated people we couldn´t miss a wine tour in the famous wine region of Stellenbosch.

The train ride to Stellenbosch started off like an adventure. The trains were pretty much the most dodgy thing there is – but what an one expect for 19 Rand (not even 1,50€) for a first class ticket. We still got there save and even survived the very adventurous Uber Drive.

Pretty much upon arrival we were picked up by William our Wine guide. Together with two Dutch girls and a let´s say interesting older Swiss guy we went on the mission to become wine experts.

First stop: Simonsig (Simon´s View)

A beautiful wine estate, with view on a mountain range and a beautiful outside seating. There we killed a bottle of Champagne with a sword, saw the wine fields, and got a short tour about how wine is made while sipping on our Champagne (this is all before 11am!).

Afterwards William introduced us to the Simonsig wine. First three glasses of white. Then three glasses of red. We learned how to compare colour, how to swirl the glass properly without breaking it, how to smell and ,finally, how to drink it 😉 Philip was pretty posh – probably it was the cap.

As we all got tipsy and started to hear our tummies grumble we were happy to leave to

Stop #2: Fairview

were we not only got a wine tasting but also a cheese tasting – yum. And if Philip wouldn´t have compared the taste of the sheep´s cheese to how their butt smells I would have loved all the cheeses, too. We got 6 wines again plus 6 littles bites of cheese. But as our wine guy liked us he even gave us a desert wine which Philip and I (by now quite drunk) enjoyed so much that we had the brilliant idea to buy a bottle each.

Stop 3: Lunch with a view. 

Stop 4: Forgot the name, but nice wine estate on a hill with a beautiful view. These people were mean, though, and only gave us three wines.

Stop 5: 

Our favourite place. Stunning and Philip and our wine man became new best buddies so he made sure we were happy on wine all the time. That´s how he got us from our occasional Party mood into a super party mood. So that we even bought another bottle for the drive home.

My learnings of the day: red wine can be actually nice, Chenin Blanc is my favorite type of wine (since recently), the wine that smells the best usually tastes the worst, no matter which wine you drink, after that amount you will be hungover the next day!

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Lunch with a view. 

Letzte Woche waren Philip (mein Arbeitskollege aus dem Jacks) und ich bei Bene in Kapstadt. Als Barmenschen durfte ein Weintrip nach Stellenbosch natürlich nicht fehlen.

Nach einer abenteuerlichen Zugfahrt – die erste Klasse für umgerechnet nicht mal 1,50€ ist nicht so vertrauenswürdig – und einer noch abenteuerlicheren Uber-Fahrt waren wir dann in unserem süßen Hostel, von wo wir quasi direkt von unserem Wein-Guide William abgeholt wurden. Gemeinsam mit zwei holländischen Mädels und einem sagen wir interessanten älteren Schweizer haben wir uns aufgemacht, Weinkenner zu werden.

Stop #1: Simonsig

Ein wunderschönes Weingut mit Blick auf die Berge und einer tollen Terrasse. Zur Begrüßung haben wir eine Flasche Champagner mit dem Schwert geköpft, um mit unserem Gläschen die Weinfelder, die Produktion und die Abfüllung zu besuchen.

Pünktlich nach Leeren des Glases saßen wir am Tisch mit je drei Gläsern vor uns. Bevor wir aber trinken durften, mussten wir die Farben vergleichen, den Wein Swirlen ohne das Glas zu zerstören und riechen. Philip war besonders fancy – wahrscheinlich dank seiner Cap.

Als dann unsere Mägen anfingen zu knurren, waren wir auch froh weiter zu

Stop #2: Fairview

zu fahren. Dort wurden wir neben 6 Gläsern Wein auch mit 6 Käsehappen aus eigener Produktion verwöhnt und – weil wir auch mal Glück haben müssen – noch mit einem 7. Desertwein, der so gut war, das Philip und ich – mittlerweile leicht angeheitert – beide direkt eine Flasche mitgenommen haben.

Stop #3 das wohlverdiente Mittagessen mit super Aussicht. 

Stop #4: Weingut, dessen Namen ich vergessen habe.

Ich kann aber sagen, es war schön da. Allerdings waren die netten Damen dort nicht so ausschenkfreudig, sodass es eher ein kurzer Besuch war.

Stop #5

Mein absolutes Lieblingsestate. Leckerer Wein, wunderschönes Anwesen und top Service. Das lag wohl auch daran, dass Philip sich mit unserem Weinexperten direkt angefreundet hat, sodass unsere Gläser nie leer waren und wir auch noch eine Wegflasche am Start hatten.

Meine Learnings: Rotwein kann lecker sein, Chenin Blanc ist mein neuer Lieblingswein, der Wein, der am besten riecht, ist meist am wenigsten lecker und egal wie lecker dein Wein ist, bei der Menge dieser Weintour hat man am nächsten Tag auf jeden Fall einen Kater.

 

Cheers!

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